A Thing Of Beauty Is A Joy Forever



Tuesday, 1 November 2011

Little Snow White....

Assalamualaikum adik2..& friends....Tq utk bloggers yg menyinggah di blog akak...kita share sama2 yer our interest mendecor ni...Akak ni klu dtg mood mendecor tu pukul 2pg pun boleh bangun susun sana susun sini....tapi tu zaman2 muda dulu tu lah...skrg ni bila agak senja ni...kurenglah sikit...heeeee..Worait N3 kali ni...meh kita tgk projek cuti Deepavali akak baru2 ni...Painting memainting cabinet lama kat dry kitchen yg agak usang to white.  Jadi sekarang ni, dry & wet kitchen semua dah white...(mcm tak percaya semua dah jadi white....sbb bukan rajin sgt pun bab2 lap & cuci habuk.....) Jommmm...tengok....
Suka sgt....nampak clean kan?(hahahaa...ajak org lain mengangguk statement sendiri..heee)
Pintu & drawers kat sinki & hob dapur ni hasil kerjatangan Mr Hubby last 6 yrs masa mula2 masuk rumah ni....He is very passion dgn keja2 bertukang ni...Kalau boleh dia nak buat sendiri cabinet kat rumah...tapi ...time mana nak buat..., kalu nak concentrate buat keja ni...alamat x pegi kejalah jawabnya....
Akak nak story mory sikit...cabinet yg bawah tu akak beli kat kedai 2nd hand brg2 from Spore, asal dulu karer gray, yg atas tu (bercermin) akak tempah kat hubby member akak & asal karernya wood karer (kayu nyatoh).  Cabinet yg Mr Hubby buat tu karer cream, yg canopy hood dapur bersama angkatannya tu akak tempah kat Apek Tukang kayu kat  rumah akak & mmg dari awal karer putih...So boleh bayangkan lah camana rojaknya karer kat kitchen ni sebelum ni....

Inilah rupa paras sebelum dry kitchen itu di transform....picas ni pun sbnarnya sblum berlakunya  renovation utk wet kitchen di belakang tu (ulang tayang gambar dlm N3 sblm ni...)

Ok itu jer...ada soklan? ...ada soklan? Gurau je yer..... Orait.....sampai jumpa lagi.....

12 comments:

  1. Kak aida..
    cantik seyh... teruja nya makcik..
    balik ni nak kena redah jugak rumah kak aida nih.

    ReplyDelete
  2. cantiknya....mummy nak tanya aida guna cat putih apa ye...sebab selalunya kalau cat kayu orang guna cat minyakkan susah giler tu nak ngecatnyer...

    ReplyDelete
  3. Hann:Silakan2...anytime..
    Mummy: Kalau tak silap Nippon, nanti saya check balik, tapi cat tu bukan setakat kayu, besi pun boleh & mmg berminyak. Ada satu spot tu lekat kotor & masa cat tgh basah saya nak buang kotor tu mmg tak boleh, sbb cat tu liat smcm ja, so kena tunggu kering, sand & baru boleh cat semula.

    ReplyDelete
  4. masa cat tu sapu undercoat dulu ker, nampak licin n sekata jer?

    ReplyDelete
  5. kak nun, i suka lah border yang kat siling tu, macam pot meon lah design dia..sweet and very english

    ReplyDelete
  6. Emma..x sapu undercoat pun, belasah terus dgn berus, sbb Abg kata x perlu undercoat, cat yg sblm tu akan jadi undercoatnya. Cat Nippon tu oily sbb tu yg nmpak licin. Yup border tu mmg pot meon punya design...semua gambar pingganmangkuk pot meon..beli masa Abg p master dulu nun...

    ReplyDelete
  7. saya mmg minat sgt dapur kaler putih ni...cantik sgt dapur akak...

    ReplyDelete
  8. Tq so much Ida....Salam perkenalan...

    ReplyDelete
  9. mummy pernah cat perabut sikit...sakit satu badan dibuatnya...inikan banyak macam ni kena upah orang la jawabnya...tengah berura-ura ni coz kabinet mummy still kaler wallnut..

    ReplyDelete
  10. Tapi puas hati kalu dpt cat sendiri...the end result tu yg dpt kepuasan...Saya ni pun sbb ada anak bujang sorang tolong sama...kalau tidak maunya upah org juga. Sorry Mummy cat tu brand Season..smlm baru tgk kat tin.

    ReplyDelete
  11. saya ada satu soklan: bila2 sy nak pi bergulin sekali kat dapog puan aida yg cun melecun ni boleh ka? menitik2 ayag liyuk sy tengok dapog puan aida ni...pasai mmg saya overLIKE!!!!

    ReplyDelete
  12. Hahaha....Pn Yus,anytime anyday,bawa sama red velvet cake & saya akan order tartlet cheese, meh kita buat high tea...boley ka..?

    ReplyDelete